Hurmaushurrit töissä

Hurmaushurrit töissä

Vinkkejä rekrytointiin, työelämään, bloggaamiseen, kirjailijantyöhön.Kuuma katsaus työelämään. Yleisesti näyttäisi olevan paikallaan vaan oppia mahdollisimman paljon kaikkea mahdollista. Mutta tuleeko bloggaamisesta tulevaisuudessa tienestilähde, millaista on kirjailijantyö ja miten radiossa työskennellään? Mitä toimittajaksi mielivän pitäisi tietää? Entä kuinka rekrytoidaan maailman kovimmassa kilpailuympäristössä Piilaaksossa?

Käytämme alla online-raatimme etunimiä. Täältä löydät esittelyt ja online-kyselyt kokonaisuudessaan.

Bettina: Vilket jobb man än väljer så skall man gärna brinna för det. Då brukar det gå bra.

Jörn: Vad man bör lära sig för arbetslivet? – Så mycket som möjligt av allt möjligt.

Peter: Vilka egenskaper behöver en bra journalist? – Nyfikenhet, allmänbildning och kommunikationsförmåga.

Jörn: Vilket yrke eller jobb har varit det viktigaste och mest betydelsefulla för dig själv? – Kanske böckerna, på lång sikt.

Peppe ja bloggaaminen

Det finns sätt att tjäna pengar på webben. Annonsering på bloggar är något som kommer att bli allt mer populärt inom kort.

Bloggarna kommer inom ett par år att vara lika starka som journalisterna. Dock kommer de inte att konkurrera ut traditionell media, snarare vara ett komplement. Bloggarna ger en personlig kommentar, medan traditionella medier är mer objektiva.

Kanske det kan vara svårt at hitta sin egen nisch. Det lönar sig inte att kopiera en annan blogg rakt av, man kan såklart inspireras, men ingen gillar en copy cat. Sedan ska man komma ihåg att vara snäll på bloggen. Inte snacka skit. Jag tänker alltid så här: ALLA läser.

En framgångsrik blogg får man om man skriver om någonting som intresserar en eller som man till och med brinner för. Det kan vara allt från mode till böcker, eller hundar, eller jakt. Vad som helst. Skriv bra och svara på alla kommentarer. Var generös med utlänkningar och kommentera gärna på andra bloggar. Blider är alltid trevligt. Och uppdatera relativt ofta, eller åtminstone regelbundet.

Jämfört med de svenska bloggarna ligger den finska bloggsfären ännu i sin vagga. Jag tror att de största har ca 35 000 unika besökare i månaden. Vanligtvis talar man om unika besökare i månaden (ibland också veckan). Google Analytics är ett bra verktyg.

Monika ja Kjell kirjailevat

Kjell: En negativ sida med att leva sig in i många påhittade och sinsemellan olika människor kan förstås vara att man blir ganska tråkig och till och med otrevlig som privatperson. Det går åt så mycket psykisk energi till att skapa romangestalter att man inte har särskilt mycket att ge sina närmaste och sina kompisar.

Monika: Är författarens arbete ensamt? Jo – och nej. Jo, på det viset att man arbetar ensam och gör sina egna arbetsdagar på egen hand. Och att skriva kräver tid, många timmar och gott sittfläsk (istumalihaksia – men egentligen är fläsk läski så sådant fläsk), ingen överdrift. Å andra sidan: inte ensamt. Hela världen är öppen. Man får göra vad man vill. Det roligaste med det här arbetet – och det är roligt trots att det också är slitsamt – är att man å yrkets vägnar har närmast p l i k t e n att vara intresserad av precis vad som helst.

Skrivande öppnar världen. Kirjoittaminen avaa maailmaa.

Världen öppnas. Maailma avautuu.

Skrivande är ett äventyr. Man blir inte miljonär (Monika ei ole miljonääri) men man är med om mycket och det är sällan tråkigt och på något sätt är det värdefullast av allt.
Självdisciplin (itsekuri) behövs men man lär sig. Och i början, de där första åren, var det svårt… Men när man håller på, skriver dag ut och in, varje dag, så blir det som ett sätt att leva. Och jag betonar: det finns väldigt mycket tråkigare saker i livet än att skriva

Isa ja radiotyö

Yrkestips till ett blivande radioproffs: Var pratglad, försök tänka ett steg längre än vad de flesta gör, våga utmana dig själv och andra.

Till största del tror jag nog att det bara finns de som har en röst som passar bättre på radio. Men det låter alltid bättre om man är bekväm med sig själv. Blir man nervös börjar man lätt prata snabbare och högre (korkeammin). Men det är alltid bra att prata med känsla, och är det ett ämne man känner passionerat för är det nog bara att prata på med all fart och ton man har!

Millaiset asiat sytyttävät radioyleisön? Ämnen som berör oss alla, och oftast sådana ämnen som är ganska vardagliga (arkisia). När jag och min kollega Ted pratade om vad man ska ha för temperatur inomhus ville alla skicka in och berätta hur varmt eller kallt de hade. Det är alltid roligt att märka att man pratar om något som alla kan känna igen sig själva i.

Jag tror att det viktigaste som programledare är att vara sig själv, och vara ärlig med lyssnaren. Man hör lätt ifall någon är tillgjord (teennäinen).

Alla program har en producent (tuottaja) som i sista hand bestämmer. Men i alla de redaktioner (toimitus) jag har jobbat med har vi alltid bestämt om ämnena tillsammans.

Mårten rekrytoi Piilaaksossa

När jag anställer en ny person ställer jag följande krav, i denna ordning:

1. Integritet. Personen måste vara ärlig och rättvis mot sig själv och andra samt hysa respekt för alla individer.

2. Passion. Personen måste ha ett brinnande intresse för jobbet och för branschen. Det räcker inte med ett ljumt intresse. Det skall vara brinnande. Och lågan får inte slockna på många år.

3. Rå styrka. Personen måste ha kapacitet att utföra jobbet på bästa möjliga sätt. Det är en blandning av intelligens, disciplin, människokännedom, positivt tänkande, förmåga att jobba i grupp, detaljfokus, strategiskt tänkande, branschkunnande, med mera.

De flesta som söker jobb gör samma fel: de bara beskriver sig själva. Men den som rekryterar är mycket mer intresserad av vad personen kan göra.

Så när du söker jobb är det bäst om du skriver en kort text om vad du tycker företaget borde göra, och hur du kunde hjälpa till. Det gör inget om ditt förslag inte är genomförbart eller om du missförstått någonting. Det viktiga är att du visar att ditt intresser ligger i att tjäna företaget, inte bara i att få ett jobb och lyfta en lön. Det samma gäller i själva arbetsintervjun. I stället för att tala om vad du gjort tidigare lönar det sig att ställa frågor som hjälper dig förstå hur du bäst kan sköta jobbet.

Jag ställer olika frågor i olika situationer. Jag frågar arbetskandidaterna vad deras finaste framgång är. Jag frågar vad deras värsta misslyckande var, och vad de lärde sig från det. Jag frågar vad de skulle göra om de fick jobbet och började jobba följande dag. Men mest lyssnar jag noggrant på kandidaternas frågor. Deras frågor säger mig mer än svaren på mina frågor gör.

Peppe ja toimitustyö

Päätoimittajan työ. Det svåraste är nog att jobbet aldrig tar slut. Man kunde alltid göra lite mera.

Tryckta medierna och webben kommer allt mer att komplettera varandra. Webben är snabb och där kan man kombinera text med ljud och rörlig bild. Gammelmedia som tidningar borde satsa mer på featureartiklar och längre analyser av webbens snabba nyheter.

Drömmer man om att bli skrivande journalist ska man skriva så mycket som möjligt. Skriva och läsa. Vill man få ett bra språk lönar det sig att läsa mycket. Det är också ett bra sätt att få ett större ordförråd på ett främmande språk (t.ex. svenska).

Mardrömsfrilansaren har inga egna idéer, lämnar in sin text sent, skriver för långt/kort och är opålitlig på det stora hela. Drömfrilansaren har egna idéer, kommer med textförslag, använder spell-check och levererar en så bra text att man nästan inte behöver röra den när den kommer in.

Jag tror att journalisterna är tvungna att bredda sig själv ännu mera och bli mångsidigare. Ju fler saker man kan, desto lättare får man jobb. Jag antar att tiden då man var anställd på samma plats hela sitt vuxna liv är förbi och journalister kommer att vara tvungna (eller få chansen!) att jobba på många olika platser.

Täältä löydät online-sessiot kokonaisuudessaan.