Vinkkejä radalle, aamiaiselle ja matkalle

Vinkkejä radalle, aamiaiselle ja matkalle

Kootut vinkitKootut vinkit niin esiintymiskuumeeseen, stadin menomestoihin, aamiaispaikkoihin kuin maailmalle. Käymme läpi kirjat, blogit ja tv-ohjelmat. Kartoitamme Helsingin aamut ja New Yorkin klubit. Kerromme myös kahvasta, joka vetää selkäsi suoraksi.

Kooste on tehty online-raatimme kyselytyntien sisällöistä. Käytämme alla etunimiä. Täältä löydät esittelyt ja online-kyselyt kokonaisuudessaan.

Esiintyminen ja ramppikuume

André: Om man får blackout så är det bästa att säga det högt till publiken. Då kommer man ofta på vad det var och publiken märker att du är mänsklig. Jag har flera gånger frågat publiken att vad talade jag om? Det kan bli ganska roligt.

Baba: Jag är nog alltid nervös (hermostunut) på TV men det är bara bra. Ju mer nervös man är, desto bättre går det. Man är mer på alerten (skarpimpi).

Sampo: Hur kan man lära sig långa rolltexter utantill? Det där med att lära sig en text utantill är inte svårare än att läsa texten många gånger så fastnar den snart. Att ge texten ett innehåll är en större utmaning. Lyckas man inte uttrycka tillräckligt med den texten som tillskrivits ens roll, kan man kanske fylla i med egna ord. Med den risken att författaren, trots allt, är en bättre pjäsförfattare än man själv.

Bettina: Visst blir jag nervös, men nervositeten försvinner när man väl kommit igång med programmet. Om man är väl förberedd och vet vad man ska göra brukar nervositeten inte bli så stor.

Peter: Jag har gjort så mycket TV att det nog inte är så hemskt spännande men alltid får man en liten adrenalinkick, det är bra att andas lugnt och djupt ända ner i magen och koncentrera sig på sin uppgift. Gäller allt offentligt uppträdande, som att hålla tal till exempel.

André: Jag brukar sätta en viss typ av skämt under en rubrik i mitt huvud. Om jag har skämt om skillnader mellan Finland och Sverige så gör jag en rubrik som heter t.ex. Fin vs Sve.

Alf: Jag är alltid jättenervös före jag skall tala – till och med när jag skall föreläsa. Jag har talat inför så många så länge att jag redan gör det med ryggmärgen, så det kommer naturligt. Jag tror att det viktigaste är att man vet vad man tror på, så att man inte behöver fundera.

Baba: Nej, det är inte svårt att komma i håg replikerna (vuorosanat). Jag använder en prompter (prompteri tai lukulaite), så jag ser texten när jag tittar in i kameran. Men det finns hundra olika bra tips (vinkkejä) att förbättra minnet med. Ett sätt är att fundera ut en bekant rutt, t.ex. i sitt hem, och placera ut det man ska minnas utmed rutten.

Blogit, kirjat, TV-ohjelmat

Jörn: Vilka böcker man bör läsa? Strindberg främst av alla. Men kanske också Vilhelm Moberg.

Monika: Man BORDE inte läsa något, man läser det man vill… Jag läser själv alla möjliga böcker. Har inga favoritförfattare men det finns förstås böcker som man kommer till om och om igen. Jag gillar väldigt mycket till exempel Marcel Proust och Kerstin Ekman och av finska författare så älskar jag och beundrar jag till exempel Juha Itkonen.

Peppe: Blogilista eller Blogglovin. Vill man läsa finlandssvenska bloggar ska man gå in på Peppar.fi, Ratata.fi eller X3m.yle.fi eller så kan man bara surfa in hos mig på jeanetteohman.com 😉

Isa: När det kommer till tidningar tror jag nog att både City och NYT-liite har den mest heltäckande informationen. I Papper burkar jag ofta hitta notiser om nya restauranger och kaféer, så den lönar dig sig också att söka upp. På jobbet surfar jag in på alla världens sidor! yle.fi, hs.fi, aftonbladet.se, x3m.yle.fi. En bra samlingssida för alla nyhetsportaler i Finland är ampparit.com. Man kan filtrera bort Big Brother-nyheterna 😀 Dessutom får jag reda på en massa nyheter och fenomen via mina vänner här på Facebook, och så läser jag en del bloggar.

Bettina: Senast läste jag Jonathan Safran Foers ”Eating Animals”. Den kan jag verkligen rekommendera, den finns nu också på finska.

Baba: Vilken bok är den bästa jag läst? Hjälp, den frågan är svår att svara på. Det finns så många och alla är bra på sitt sätt… men Dostojevskij har jag alltid varit svag för. Brott och straff och Idioten. Och Tolstojs Anna Karenina läste jag också flera gånger när jag var yngre. Det är kanske mitt ryska påbrå som drar mig till de ryska klassikerna. Och Tolkiens Sagan om Ringen har jag läst säkert fyra gånger.

Baba: Just nu skulle jag rekommendera Susanna Alakoskis Svinalängorna på originalspråket.

Magnus: Jag tror att det är bra om man väljer någon bok ur sin favorit genre. Då är det kanske lättare att läsa den till slut.

Bettina: Solsidan på FST, det är en fruktansvärt rolig och dråplig serie. Spotlight – FST:s ”undersökande” TV-program. Välj ett avsnitt där ämnet verkligen intresserar dig och så hänger du med. Tyvärr är de ofta tvugna att använda en hel del finsktalande källor, men inte alltid. Jo, jag har nog tid att titta på TV, men jag gör det ändå inte så ofta. Jag har så mycket annat intressant att göra. Jag tittar sällan på TV före kl 21 på kvällen.

Paikat, menomestat ja matkustus

Isa: De bästa inneställena. I Helsingfors tycker jag att det finns ett ganska bra utbud, så att alla kan hitta något de gillar. Apollo är roligt om man tycker om stora ställen med band, men jag föredrar kanske lite lugnare ställen där man kan sitta ner. Jag bor i Berghäll och tycker om många ställen här, till exempel Pacifico är ett roligt ställe med bra musik där man både kan dansa och sitta och prata.

Sampo: Min favorit frukost på veckan är Ekbergs. På veckoslutet blir det Siltanen eller Dylan i Arabia. Dylans brunch är bäst! På sommaren är Fanny goes to Hollywood i Koffaren ett alternativ. Har aldrig ätit klaus k’s frukost, men har hört att den är bra! Är den inte ekologisk? Klubben i nedre våningen är mera bekant.

Kjell: Ett tips för de unga är att man skall gå på på Helsingfors stadsmuseums fina utställningar. Oftast visas de i Villa Hagasund.

Baba: Girya-sporten kahvakuula. Det är en gren som de har utvecklat i den ryska armén. I all enkelhet är det en sportgren där man svänger runt med järnkulor som har ett handtag på sig. På nätet finns det massor med tips på hur man gör det. Jag har hållit på med det nu i två år och är väldigt nöjd. Giryan håller mig i god form och ryggen och hållningen är bättre än förr. Grenen (laji) passar i synnerhet för kvinnor och sådana som sitter mycket vid datorn.

Kjell: Ett tips är att någon gång stiga upp klockan fem-sex på morgonen och bege sig ut i staden då. De flesta städer är fantastiskt vackra på morgonen, just före de vaknar och människomyllret börjar. Det gäller också för Helsingfors.

Alf: I Åbo har jag gått på en del utställningar, och var förstås på invigningen till kulturhuvudstadsåret. Men jag gillar framför allt det som inte är officiella delar av kulturhuvudstadsåret men ändå påverkar – Åbos nya resturanger, kafélivet, ungdomskulturen, serietidnings-scenen och så vidare. Ser också fram emot att ordna vissa mindre saker själv, bland annat ett seminarium om mat och ett om mode.

Sampo: Klubbar på mina resor som är nämnvärda är Berghain och Watergate i Berlin, Cielo i New York och LIV i Miami (den sistnämnda dock inte för musikens skull). Av resorna rekommenderar jag Island som resemål, och just nu är det dessutom billigt.

Kjell: Jag har läst mycket om beatniks och om olika jazz- och rockmusiker och deras liv på Chelsea Hotel och på andra ställen i New York (Patti Smiths bok Just Kids, som ju nästan alla älskar, är bland mycket annat också en fin Manhattan-skildring), etcetera. Men när det gäller det äldre New York har jag bara några standardverk, och min kunskap är där mera på Martin Scorsese- och Gangs of New York-nivån än på Henry James-nivån.

Isa: tycker jag att alla finländare borde åtminstone en gång åka till S:t Petersburg, det är ju så otroligt nära!