Yksi vuosi Senjaopettaa-ruotsia

Yksi vuosi Senjaopettaa-ruotsia

Vuoden 2011 aikana olemme kirjoittaneet yli 500 opetustekstiä eli vähintään yhden päivässä sekä lähes 100 blogikirjoitusta – ainakin yksi viikossa. Jäseniä on 11 400. Sivulla on käyty liki 12 miljoonaa kertaa ja saimme reilut 72 000 peukkua tai kommenttia.

Hurraa suomenmestarit. Olemme Suomen 324. suurin sivu, mutta ykkösenä mitä tulee yhteisöjen sarjaan. Senjaopettaa-ruotsia on Facebookissa maamme aktiivisin nollabudjetilla yhteisön toimesta ylläpidettävä sivu.

Vuosi 2011

TAMMIKUUSSA liittyi kuuden ensimmäisen päivän aikana mukaan 3000 jäsentä.

HELMIKUUSSA sivuja ylläpitävä kanslia perustettiin.  Järjestimme manailumaaottelun, jonka johdosta päädyimme Ruotsin aamutelevisioon sekä maailman lyhytsanaisimman runokilpailun.

MAALIS-HUHTIKUUSSA järjestimme abikampanjan, johon osallistui suomenruotsalaisia julkkiksia André Wikströmistä Jörn Donneriin ja Peter Nymaniin.

KESÄKUUSTA ELOKUUHUN pidimme palstaa Helsingin Sanomissa.

ELOKUUSSA paneuduimme prepositioihin ja pyysimme Conan O’Brienia ruotsinopettajaksi.

SYYSKUUSSA laskimme ja otimme lukua.

LOKAKUUSSA saimme kieltenopettajien Vuoden Kieliteko -palkinnon.

UUSIA TUHATLUKUJA olemme kutakin juhlistaneet värssyllä.

KOKO VUODEN AJAN OPETUSTA JOKA PÄIVÄ, BLOGI KERRAN VIIKOSSA Facebookissa olemme julkaisseet opetustekstin  joka päivä ja osoitteessa hurrinhurmauskone.com vähintään blogi viikossa.

Vuoden päättyessä meillä on 11 400 jäsentä.

Parasta on yhteisö!

Saamme keskimäärin 50 kommenttia opetustekstiä kohden, jolloin niitä on ollut vuoden aikana noin 25 000. Kun puhutaan parviälystä – 500 postausta on pientä – kun niihin tulee 50 kertaa enemmän sisältöä oppilailta!

Jostain aina ilmestyy humoristi, kielitieteilijä, murreosaaja, kysyjä, historoitsija, opettaja, arkiajattelija, filosofi, tiukkis ja psykologi. Kieli on yhtä värikäs ja laaja kuin tapa, jolla sitä käytetään. Kommenttien kautta kieli elää ja suvaitsevaisuus kasvaa. Sen lisäksi kielen opettelu on hauskaa aivojumppaa!

Palkitsevinta on kun koululaiset uskaltavat kirjoittaa ruotsiksi virheistä huolimatta. Silloin tiedämme että koulu toimii. Missään muualla ei saa kirjoittaa huonoa ruotsia. Jos ensin kirjoittaa huonoa ruotsia, niin kohta se on jo parempaa ruotsia. Tie hyvään ruotsiin kulkee huonon ruotsin kautta.

Hauskaa ruotsia

Internetissä google löytää ”Senja opettaa sinulle ruotsia” 60 000 kertaa. Vuoden aikana meistä on kerrottu sadoissa medioissa, kuten Helsingin Sanomat, Kauppalehti Optio, Talouselämä, Radio Extrem, Min Morgon. Ruotsin SVT1, Svenska Dagbladet, Sisuradio ja Peppar.fi. Näin kauniisti ne otsikoivat:

”Snällaste och roligaste språkskolan” Peppar.fi. ”Modern språkundervisning” Hufvudstadsbladet. ”Hauskaa ruotsia” Helsingin Sanomat. ”S(u)omen suurin kielikoulu” Talouselämä.

Vuosi sitten kun aloitimme, ÄLSKLINGSSVENSKA-sana toi nolla osumaa Googlella. Nyt se tuo 1500 osumaa. Sen on saanut aikaiseksi Suomen suurin koulu, joka on parviälyä parhaimmillaan.

Mikä oli sinun mielestä kouluvuotemme paras asia? Mitä haluatte että teemme ensi vuonna?

Unelmissamme on ainakin verkossa ja kännyköissä toimiva applikaatio tai palvelu, eräänlainen kielitreffikone, joka avittaisi ruotsinkielisiä ja suomenkielisiä tapaamaan toisiaan. Vaikkapa ruotsinkielinen isoäiti, joka haluaa hoitaa suomenkielisiä lapsia. Tai yrittäjä, joka haluaa sparrata liike-elämän kieltä. Osaatko sinä tehdä sellaisen? Ole yhteydessä!

Kiitos hauskasta vuodesta. Puss o kram!

Fröken Senja

Ps. Netissä on liuta muitakin hienoja harrastajien ylläpitämiä kielenopetussivuja:

Samu opettaa Sinulle Viroa!

Lena opettelee kanssasi Saamea

Helmut opettaa sinulle saksaa

Juho opettaa sinulle puolaa

Krista opettaa sinulle englantia

Victor treenaa svenskaa

Venäjän kieli ja mieli