Hurmaushurrien abitärpit

Hurmaushurrien abitärpit

Suomen 13 hurmaavinta hurria oli online Senjan koulussa ruotsinkielen kirjoitusten alla. Tässä kooste abivinkeistä.

Studentskrivningarna/YO-kirjoitukset

Vilka tre uppsatsämnen i svenska skulle du ge åt årets Abin? Mitkä kolme aihealuetta sinä antaisit tämän vuoden Abeille ruotsin aineen kirjoituksiin?

Jörn: Aktuella händelser kanske. Victoria? Vet ej. De kommande valen i Finland? Kanske. Tove Jansson, Bo Carpelan, kanske? Uppriktigt sagt bör man vara allmänbildad och klok, så går det bra.

Peppe: a) Skriv om hur du använder sociala medier i vardagslivet. b) Ser du Finland som tvåspråkigt i framtiden? Utveckla dina tankar c) Mitt sommarlov.

Bettina: a) Någonting om den industriella djuruppfödningen. Jag skulle älska att höra dagens ungdomars tankar om en av de största etisk-moraliska frågorna i vår tid. b) Någonting om hur Finland skall lyckas komma med i fotbolls-VM (det skulle jag verkligen vilja veta). c) Någonting om lycka. Vad menar man med lycka? Vad behövs för att vara lycklig osv. Ett filosofiskt och begrundande begrepp efterlyses.

Alf: a) Sociala medier – kan de förändra världen? b) Rättvisa – globalt och lokalt c) Matens roll i världens utveckling.

Mårten: a) Europeiska Unionen – bräcklig men enhetlig? b) Olika sätt att tillreda fisk c) Hur läsplattorna ändrar vårt dagliga liv.
Det svåra med skrivningarna är att få tillräcklig vila dagarna innan. De flesta sträckläser de sista dagarna och nätterna, och kommer trötta och färdigt stressade till skrivningen. Att skriva en lång uppsats på ett främmande språk kräver tålamod och lugn. Man måste ha ork att läsa igenom vad man skrivit och göra nyttiga förbättringar. Så mitt råd är: sov en lång och skön natt före provet. Lycka till!

Baba: a) Borde den obligatoriska svenskundervisningen i skolorna slopas? b) Sannfinländarnas ställning i det kommande riksdagsvalet. c) Svinalängorna – en sann bild av invandrarnas vardag i Sverige?

Isa: a) Var borde man dra gränsen när det kommer till privatliv och bloggar? b) Därför är matlagningsprogram på tv en succé. c) Anonyma kommentarer på nätet borde förbjudas.
När jag skrev studenten lärde jag mig några uttryck som jag sedan satt med för att få ett bättre vitsord. T.ex. ju och desto (ju varmare det blev desto mer svettades jag) och ett idiomatiskt uttryck, till exempel ”han tog i med hårdhandskarna för att få styr på gruppen”.

Sampo: Mitt råd är att lita på det man lärt sig, och inte fastna med grammatiken, friskt vågat, hälften vunnet! Rampfeber och nervositet/hermoilu är inte ett problem om man godkänner/hyväksyy att man är nervös/hermostunut. ”On jännittynyt mutta tekee silti”, man gör ändå! trots allt/kaikesta huolimatta. Sen kan det vara bra att tänka på hurdan fiilis man vill ha efter att provet skrivits, det brukar hjälpa mot prestationsångest.

Peter: Jag hoppas de ges möjlighet att skriva om till exempel svenskundervisningen i Finland och tvåspråkighet som Finlands kulturkoncept.

Magnus: ”Det finns inga regler” (Ei ole olemassa sääntyjä).

Kjell: Den här kan jag inte svara på. Jag vet inte, helt enkelt. Men ämnesurvalet borde vara brett, så att där finns någonting för var och en. (ämnesurval = aihekirjo ; någonting för var och en = jokaiselle jotakin)

Lykkyä tykö abeille! t. Fröken Senja

Yksi kommentti artikkeliin ”Hurmaushurrien abitärpit

  1. Kära vänner! Fina förslag ni har kommit på. Visste ni att bara abin i A-svenska skriver en uppsats på 150-200 ord. Alltså en uppsats som vi alla har skrivit i studentskrivningarna, och som har en rubrik. Kanske alla abin i Finland (de som inte möter tvåspråkigheten i sin vardag) inte har så mycket att kommentera om Finlands tvåspråkighet. Rubrikerna brukar handla om ganska generella ämnen.

    Abin i B-svenska däremot skriver två korta texter (viestinnälliset kirjoitustehtävät), som ofta är typ ett brev, e-mail, en lapp på köksbordet osv. uppgiften är att uträtta ett givet ärende skriftligt. Den kortare texten ska vara ca. 40-60 ord (KORT alltså!) den längre texten 80-100 ord.

    Jag hoppas på sådana uppgifter som en 19- årig finländsk (eller utländsk, varför inte) ungdom har någonting att säga till. Lycka till alla!

Kommentointi on suljettu.