Hugo Bergroth -seuran Språksporre Senjalle

Hugo Bergroth -seuran Språksporre Senjalle

Täysin luokaton ja tasoton Facebook-koulu voitti: Senja opettaa sinulle ruotsia -sivulle Kielikannustin-palkinto.

Senja opettaa sinulle ruotsia -sivu on voittanut arvostetun Hugo Bergroth -seuran Språksporre-palkinnon, joka jaettiin Helsingin Hanasaaressa 15.5.2012.

– Palkinto on meille ainutlaatuinen kunnia. Hugo Bergroth oli oikeaoppisen ruotsin kielen merkittävin puolestapuhuja. Meidän koulumme taas on leikillisesti sekä luokaton että tasoton, koska kaikki ovat tervetulleet taidoistaan riippumatta. Yhdessä opimme ja opetamme. Kannustamme tekemään virheitä, koska tie oikeaan kielenkäyttöön kulkee virheiden kautta, toteaa Fröken Senja.

3330 sanaa

Senjan koulussa on puolentoista vuoden aikana käsitelty yhteensä noin 8000 sanaa, joista 3330 ruotsinkielisiä.

– Oppilaat jotka ovat olleet mukana alusta lähtien osaavat jo paljon ruotsia. Kielen oppiminen tapahtuu vähitellen, sana silloin ja toinen tällöin DÅ OCH DÅ, kannustaa Fröken Senja.

Senjan koulun oppilailla on eri äidinkieliä ja osaamistasoja, he ovat eri ikäisiä ja asuvat ympäri maailmaa. Parviälyn myötä jokainen oppilas tuo luokkaan oman näkökulmansa ja osaamisensa, josta muodostuu moniulotteinen ja tehokas opetuskokonaisuus.

Koulu nimeltä Internet

– Koulumme on tavallaan kuin pieni luokkahuone jossa kaikki ovat samassa tilassa. Mutta meidän tilamme nimi on Internet ja siellä on miltei 13 000 oppilasta, joista moni on valmis opettamaan ja auttamaan muita. Kaikki voivat osallistua vaikka eivät puhuisi sanaakaan ruotsia, korostaa Senja.

Virheetön ruotsi kuuluu Hugolle, kun taas riemuruotsi ja kielellä leikkiminen ovat Fröken Senjan luokan huveja.

– Säännöt ovat tärkeitä, mutta vain uskaltamalla käyttää kieltä huonosti oppii lopulta käyttämään sitä hyvin. Siksi kannustamme virheiden tekemiseen ja sanomme olevamme nurinperin väärinpäin -koulu, toteaa Fröken Senja.

Neljäs palkinto

Fröken Senja vastaanotti nyt jo neljännen palkinnon.

– Käytämme palkinnot hyvään tarkoitukseen, sillä olemme julkaisemassa parhaista teksteistä koottua kirjaa syksyllä 2012. Lisäksi järjestämme loppuvuodesta juhlan, johon Senjan oppilaat ovat tervetulleita.

Kirja julkaistaan omakustanteena. Kuvituksen tekee 20-vuotias helsinkiläinen kuvataiteen opiskelija Fröken Nadja Andersson.

– Aiomme painaa ison pinon kirjoja oppilaille ja jakaa niitä parhaille kommentaattoreille, kertoo Senja.

Senja opettaa sinulle ruotsia -palvelu on aiemmin voittanut Suomen kieltenopettajien liiton Vuoden kieliteko 2011 -palkinnon, Suomen e-oppimiskeskuksen Parasta parasta -palkinnon huhtikuussa 2012 sekä Svenska kulturfondenin Yhteisöpalkinnon toukokuussa 2012.

Senja opettaa sinulle ruotsia -sivua on ylläpidetty yhteisön toimesta Facebookissa vuoden 2011 alusta lähtien. Sivu kuuluu liki 13 000 jäsenellään Suomen suurimpiin sosiaalisen median yhteisöihin.

Hugo Bergroth -seura edistää ruotsin kielen taitoa.