Den glider in: Kulturfondenin palkinto Fröken Senjan verkkoon

Den glider in: Kulturfondenin palkinto Fröken Senjan verkkoon

Senjan joukkue teki maalin. Parviäly palkittiin. Riemuruotsi valloitti säätiön. Eikä jäähyllä ole ketään.

Senja opettaa sinulle ruotsia -sivu on voittanut Svenska Kulturfondenin Samhällspris-yhteiskuntapalkinnon. “Sivusta on muodostunut instituutio verkossa. Sen tekijät haluavat innostaa, jakaa ja kokeilla uusia konsepteja”, todetaan palkinnon jakoperusteissa. Palkinnon ovat aiemmin voittaneet mm. Radio X3M ja korkeimman hallinto-oikeuden presidentti Pekka Hallberg.

– Kiitos kuuluu kaikille, jotka ovat kommentoineet ja osallistuneet Senja opettaa sinulle ruotsia -koulun toimintaan. Miksi rakentaa seiniä ja luokkahuoneita? Sosiaalinen media antaa mahdollisuuden mennä motivoituneiden oppimishalukkaiden keskuuteen, sinne missä ihmiset ovat, ilman mitään budjettia, sanoo Fröken Senja.

Fröken Senja vastaanotti jo kolmannen palkinnon ja laittaa kiekon heti takaisin peliin.

– Käytämme palkinnon hyvään tarkoitukseen järjestämällä loppuvuodesta isot juhlat, johon ovat tervetulleita kaikki Senjan oppilaat. Lisäksi olemme julkaisemassa parhaista opetusteksteistä ja kommenteista koottua kirjaa syksyllä 2012.

Kirja julkaistaan omakustanteena. Kirjan kuvittajaksi löytyi sosiaalisen median avulla 69 ehdokkaan joukosta 20-vuotias helsinkiläinen kuvataiteen opiskelija Fröken Nadja Andersson.

– Palkinnon myötä voimme painaa ison pinon kirjoja oppilaille. Aiomme myös kannustaa kommentointia sivuilla. Kaikki voivat osallistua, vaikka eivät puhuisi sanaakaan ruotsia, korostaa Senja.

Senjan koulussa olennaista on, että siellä osallistujat opettavat toisiaan ja oppivat toisiltaan.

– Toisilta oppimisen tekee netti uudella tavalla mahdolliseksi. Ei tarvita oppikirjaa kun oppimateriaali syntyy yhteisessä prosessissa. Samoin netti mahdollistaa opiskelun avoimuuden ajan, paikan ja osallistujien suhteen. Tätä on kauan tavoiteltu, mutta nyt se on oikeasti toteutettavissa, iloitsee Senja.

Senja opettaa sinulle ruotsia -sivua on ylläpidetty yhteisön toimesta Facebookissa vuoden 2011 alusta lähtien. Sivu kuuluu 12 600 jäsenellään Suomen suurimpiin sosiaalisen median yhteisöihin.

Fröken Senja on aiemmin voittanut Suomen kieltenopettajien liiton Vuoden kieliteko 2011 -palkinnon sekä Suomen e-oppimiskeskuksen Parasta Parasta -palkinnon vuonna 2012.

Kulturfonden ylläpitää monikulttuurista Suomea ja palkitsee sen edistämisen tapoja. Senjan koulussa se toteutuu 12 600 eri ikäisen, -kielisen ja -tasoisen oppilaan kautta.

Lisätietoja palkinnosta:

http://www.kulturfonden.fi/sv/om/aktuellt/article-14960-16069-stora-kulturpriset-gar-till-caj-bremer

Lisätietoja Senjan kirjasta:

http://hurrinhurmauskone.com/2012/02/18/froken-nadja-ritar-svenska/