Kohtuullisia kohteliaisuuksia

Kohtuullisia kohteliaisuuksia

Kieliryhmästä riippumatta, suomalaiset ovat rehellisiä ja aitoja. Olemme reiluja ja suoria. Emme tee numeroa itsestämme. Mutta osaammeko olla kohteliaita, mukavia ja ystävällisiä?

Käytämme alla online-raatimme etunimiä. Täältä löydät esittelyt ja online-kyselyt kokonaisuudessaan.

Monika: Jag förvånas i Finland över att folk är så lite artiga. Jag menar – att hålla upp dörren för varandra. Varför ska det vara så svårt?

Mårten: Jag håller helt med om artigheten. Finländare i gemen är mindre artiga än många andra folk. Vi är ärliga, rättframma och rättvisa. Vi tycker om andra människor och vi försöker vara till nytta. Men vi är inte bra på att vara artiga: öppna dörrar, tacka och bocka, tilltala hövligt, visa tacksamhet, och så vidare.

Isa: Visst är vi ju lite buttra (synkkiä). Jag tror inte att man kan påverka det på något annat sätt än att själv försöka vara trevlig med folk i sin omgivning. Jag har tagit som vana att alltid säga hej åt busschauffören, kassapersonalen och liknande. Jag går inte heller automatiskt bort ifall någon som är lite full börjar prata på spårvagnshållpatsen (raitiovaunupysäkki). Alltid kan man utväxla några ord.

Kjell: Ja, vi är onödigt blyga och ibland också ovänliga mot varandra – på både svenska och finska. I mina ögon är det en myt att finlandssvenskarna skulle vara öppnare och socialt kompetentare än de finskspråkiga, vi är ofta burdusa och ovänliga vi också. När jag var yngre tyckte jag ofta att t.ex. svenskar och amerikaner var falska i sin låtsade vänlighet. I dag tycker jag att lite vänlighet inte skadar, den må sedan vara hur ytlig som helst. Vänlighet gör livet lite lättare, man kan faktiskt få en dålig dag räddad av att någon är lite hygglig mot en i stället för att behandla en som skit.
Det fina är att vi finländare ändå gillas av folk ute i världen. När de inser att oartigheten kommer sig av social klumpighet snarare än av illvilja eller människokyla, så tycker de ofta att oartigheten är litet mysig också.

Bettina: En sådan där liten sak bara: Att folk skulle säga hej och prata med varandra lite oftare. Det gör inte ont att säga god morgon till främmande männsikor man möter.

Täältä löydät esittelyt ja online-kyselyt kokonaisuudessaan.