Suosikit tähän mennessä

Suosikit tähän mennessä

Kunkin kuukauden kaksi suosituinta postausta Senjaopettaa-sivulla.

Lakko 24.7.2011

Tulossa lakko STREJK. Ovatko syyt tosia vai tekaistuja FEJK? Siihen on varaa vain öljyä omistavalla SHEJK, joka on täynnä itseään DRYG eikä ujo BLYG. Ajatukset ja koneet lentäkää FLYG. Periaatteet pysykööt maan kamaralla PÅ JORDEN. Sopivilla sanoilla ORDEN syntyy yhteisymmärrys pöydissä VID BORDEN. Arvokasta on työ ARBETE. Loppuuko lautasilta vehnä VETE, kannattaako etujen onginta METE? Tarvitaan omatuntoa SAMVETE!

Remontti 26.7.2011

Kesä ja remontti RENOVATION. Laitetaanko laatan KAKEL alle vesieriste VATTENISOLERING ja voiko betoniseinää BETONGVÄGG tapetoida TAPETSERA? Putkiasentaja RÖRMOKARE laittaa putket RÖR. Sähköihin EL koskee RÖR vain sähköasentaja ELMONTÖR. Kun näet työkalun VERKTYG herääkö sinussa laiskamato LATMASK vai Remppa-Reiska BYGGARE BOB?

Tukholma 21.6.2011

HAR DU PENGAR PÅ DIG, onko sinulla käteistä? KÖR NI ALLA MED SAMMA VIN, juotteko kaikki samaa viiniä? KOLLA VILKEN SEXPACK, katso mitkä vatsalihakset. JAG FÅR STÅPÄLS kananlihalla ja KALLA KÅRAR kylmiä väreitä. JAG ÄR PANK olen ihan PA eli rahaton. Tukholmassa oppii uusia ilmaisuja UTTRYCK. Mitä kummallista sinä olet kuullut?

Juhannus 24.6.2011

INGEN SOMNAR I MIDSOMMARNATTEN kukaan ei nukahda juhannusyönä. EJ SLUMRAR SMULTRONEN metsämansikatkaan ei uinumaan käy. MILD ÄR SOMMAREN mieto on suvi. DRAGSPEL haitari. DANS tanssi. ELDAR kokkoja. ALLA STIMMAR kaikki juhlivat. MAMMOR I MORGONDIMMAN äidit aamu-usvassa. FESTEN SLUT FÖRST PÅ SMÅTIMMARNA juhlat hiipuvat pikkutuntien aikaan. SJU GÄRDSGÅRDAR seitsemän aitausta. BLOMMOR UNDER KUDDEN kukkia tyynyn alle.

Utan 26.5.2011

UTAN on itsenäisin ja vapain prepositio. UTAN DIG ilman sinua. UTAN SNUS ilman nuuskaa. UTAN RÄDSLA pelkäämättä. UTAN BILBÄLTE ilman turvavyötä. UTAN BRÅDKSA kiireettömästi. UTAN DEBATT ilman keskustelua. UTAN FEL virheettä. UTANFÖR ulkopuolella. UTANTILL ulkoa. UTAN ATT FRÅGA LOV, kysymättä lupaa. LÄKARE UTAN GRÄNSER, Lääkärit ilman rajoja. UTAN TVIVEL, kieltämättä ja ehdottomasti.

Med 20.5.2011

MED on maailman seurallisin prepositio, koska se ei ole ikinä yksin. MED GLÄDJE ilomielin. MED MERA jne. MED BIL autolla. MED PAPPA isän kanssa. MED FLIT tarkoituksella. MED BESKED kunnolla. MED SENAP sinapin kera. MED BESTÖRTNING kauhistuksella. VAD ÄR DET BÄSTA MED SENJAS SKOLA? Mikä on Senjan koulussa parasta?

Kiusaus 27.4.

Taipumusta FALLENHET tai ei, jo Jansson tiesi että kiusaus on FRESTELSE. Siitä on lyhyt askel houkutukseen LOCKELSE, kevytmielisyyteen UTSVÄVNING, ja syntiin SYND. Vahvuuksistamme STYRKOR huolimatta meillä on kaikilla heikkouksia SVAGHETER. Tulinen innostuneisuus VURM ja intohimo PASSION, voivat tuoda elämääsi vaikeuksia, mutta myös vauhtia ja voimaa. Mikä saa sinut syttymään?

Raha 20.4.

Oravannahka on EKORRSKINN ja raha on PENGAR. Slangissa käy myös FYRK, KLÖVER, STÅLAR ja SCHABER sekä hienostuneesti LIKVIDA MEDEL. Köyhä on FATTIG. Rahaton on PANK. Vippilaina on VIPPLÅN. Rikas on RIK ja varakas VÄLBÄRGAD. Miten sinä rikastutat elämääsi, rahalla tai ilman?

Perhe 30.3.

Tänään perehdymme perheisiin. MAMMA on äiti ja PAPPA isä. Sisko on SYSTER (riemukkaana hän on YSTER). Veli on BROR, eno MORBROR ja setä FARBROR (mutta soutaa on ROR). Täti on TANT, FASTER tai MOSTER. Serkku on KUSIN, pikkuserkku SYSSLING, PYSSLING tai BRYLLING. TVILLING sitten taas onkin kaksonen. SLÄKTEN ÄR VÄRST, suku on pahin. Vai paras BÄST?

Muurari 31.3.

Kevät toi, kevät toi muurarin MURARE, timpurin SNICKARE ja maalarin MÅLARE. Jos olet taitava käsistäsi HÄNDIG pärjäät yksin, mutta osaavan apumiehen HANTLANGARE kanssa kimpassa on hauskempi paiskia hommia. Hyvät työkalut BRA VERKTYG puolittavat työn HALVERAR JOBBET. Porakonetta BORRMASKIN ja hohtimia HOVTÅNG tarvitsee myös hammaslääkäri TANDLÄKARE. Hampaaton hymy TANDLÖST LEENDE on parempi kuin hapan ilme SUR MIN!

Tuoksut 27.2.

Hurrit saattavat olla nenäkkäitä NÄSVIS ja hajuista heillä on selkeät mielipiteet. Tuoksua hyvältä on DOFTA GOTT ja pahalle LUKTA ILLA. Väärinkäytöksiä epäilevä voi sanoa HÄR OSAR DET BRÄNT, haisee palaneen käry. Haju on LUKT ja paha haju ODÖR tai STANK. Viinin tuoksu on ranskalaisittain BOUQUET (”bukee”). Aromi on AROM, tuoksu DOFT ja mukava tuoksu VÄLLUKT. Mikä ruotsin kielen sana ”tuoksuu” mielestäsi parhaalta?

Sanaparit 25.2.

Ope haluaa jatkuvasti TITT OCH TÄTT oppia jotain uutta hauskaa. Ei saa olla krääsää KRIMSKRAMS, vaan pitää olla oikeita sanoja. Mutta ne saavat kyllä olla sitä sun tätä DITT OCH DATT. Ja voivat tulla sikin sokin HULLER OM BULLER. Keksitkö sinä muita tällaisia rytmikkäästi rimmaavia sanapareja? Niitä tarvitaan kaikilla keleillä I UR OCH SKUR.

Aivojumppa 25.1.

Kielen opettelu on oivaa aivojumppaa. Kielioppi GRAMMATIKEN on esterata. Ratkaisut mystisiä MYSTISKA ja kryptisiä KRYPTISKA kuin sokkelossa. Siirrot konstikkaita KNEPIGA ja ovelia KLURIGA kuin shakkipelissä. Kun luulee osaavansa, pöytään lyödään mustapekka SVARTE PETTER, nokkelan sukkela poikkeus FINURLIGT UNDANTAG. Mutta kimpassa TILLSAMMANS meillä on voimaa ja viisautta, jonka avulla ratkomme visaisetkin virkkeet.

Käsitteet 24.1.11

Viime viikolla käsiteltiin HANTERA ja jalkautettiin FÖRANKRA käsitteitä. Nyt sormeilemme FINGRA sekä näpelöimme PETA sanoja. TUMME on sormista yksinäisin. PEKFINGER osoittaa, LÅNGFINGER on pitkä, RINGFINGER pitää sormusta ja LILLFINGER on pikkurilli. Saitko jo tarpeeksesi, NOG? Vielä seuraa rystynen, KNOG