Jouluverhot

4 Jou

Lapsuudenkodissani vaihdettiin verhoja vähintään neljä kertaa vuodessa.

Kesäverhot SOMMARGARDINER olivat hyvin ohuet ja ilmavat. Lapsena seisoimme niiden alla ja leikittiin morsiamia. Kun kesästä päästiin, äiti ripusti syysverhot HÖSTGARDINER. Ne olivat vähän edellistä tummemmat. Eikä niillä voinut leikkiä morsianta BRUD, mikä oli meistä tytöistä tylsää.

Jouluverhot JULGARDINER olivat punaiset ja täynnä tonttuja. Vielä 50-60 luvulla moiset olivat harvinaisia SÄLLSYNT, mutta meillä sellaiset oli. Keväällä verhojen sävy NYANS muuttui jälleen vaaleammaksi. Siitä muutaman kuukauden kuluttua kesäverhot roikkuivat jälleen sievinä ikkunoita koristamassa.

Verhojenvaihdon yhteydessä ikkunat FÖNSTER toki pestiin saippualla ja hinkattiin GNIDA kiiltäväksi Hufvudstadsbladetilla. Kun ikkunat oli pesty ja verhot ripustettu, koko perhe meni kadulle ihmettä UNDERVERK ja kaunetta ihailemaan. Äidin mielestä verhot kertoivat, minkälaisia ihmisiä verhojen takana asuu.

Silloin ainakin tuntui siltä, että kyseessä oli suomenruotsalainen tapa, eivätkä muut moiseen urakkaan ryhtyneet. Selvisivätpä vähemmällä, pesivät kenties ajoittain verhot ja ripustivat ne uudelleen.

Itselläni oli verhonvaihtovimma vuosien ajan, mutta olen iän myötä rauhoittunut. Olen myös huomannut, ettei verhojen vaihtaminen kerro siitä, millaisia ihmisiä niiden takana asuu.

Monica Mether
Kesäverhot = sommargardiner
Ripustaa = hänga upp
Sävy = nyans
harvinainen = sällsynt
morsian = brud
ikkuna = fönster
hinkata = gnida

3 vastausta to “Jouluverhot”

 1. Kalevi 6.12.2011 klo 00:42 #

  Kyllä vaan meilläkin kotona verhoja vaihdettiin vielä 50 ja 60-luvuilla, mutta sittemmin olen ihmetellyt, että miks ei nykyään ollenkaan 🙂 ? Olen kyllä suomenruotsalaisesta perheestä, mutta äitini, joka verhoista huolehti, oli täysin suomenkielinen, enkä sen vuoksi usko, että tapa esiintyisi vain suomenruotsalaisissa perheissä.

  • Monica Mether 7.12.2011 klo 17:05 #

   Niin se varmaan olikin, ajanilmiö, meillä ei ollut Käpylässä kuin suomenkielisiä naapureita, niin otanta tässä verhojutussa perustuu siihen 🙂

 2. Ann Maria Väätäinen 31.1.2012 klo 12:34 #

  Meilläkin, vaikkei suomenruotsalaisia ollakaan, vaihdettiin verhoja monta kertaa vuodessa. En ole varma, tuliko neljää vaihtoa, mutta huoneesta riippuen ehkä 1-3 verhonvaihtoa/vuosi. Aikuisena mie olen tyytynyt kahdiin gardiineihin; kesä- ja talviverhoihin. Ehkä keittiöön pitäisi tehdä vielä kevät- ja syysverhotkin! Oj, min mamma. Onhan minussa suomenruotsalaista verta, äidinisänisä oli suomenruotsalainen. Mutten usko, että äidin verhonvaihto sieltä periytyisi…:D

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: