Kysymyksiä ja vastauksia Kickstarter-projektista

Kysymyksiä ja vastauksia Kickstarter-projektista

Mitä tarkoittaa joukkorahoitus? Kuinka siihen osallistutaan? Mitä voin tehdä? Miksi Senja tekee projektin englanninkielisellä sivustolla? Kysy ja me vastaamme!

K: Mitkä ovat tärkeimmät asiat joita voin tehdä osoittaakseni tukeni kirjaprojektille?

1) Hankkeesta tykkääminen Kickstarterissa

2) Kannustavan kommentin laittaminen projektin sivulle

3) Linkin jakaminen eteenpäin

4) Hankkeen tukeminen vaikka vaan pienenpienellä summalla.

K: Mitä on joukkorahoitus?

V: Joukkorahoituksen idea on yksinkertainen. Hyväksi pitämäänsä hanketta voi tukea vaikka yhdellä eurolla. Kun näin iso joukko ihmisiä, voidaan kerätä rahoitus valtavaankin hankkeeseen. Yleisö pääsee suoraan vaikuttamaan siihen, minkälaisia tuotteita tulee ja välikädet putoavat pois tuottajan ja yleisön väliltä. Rahoituksessa on siis käymässä samalla tavalla kuten monilla muillakin aloilla.

K: Miten Kickstarter toimii?

V: Voit tulla mukaan tukemalla hanketta haluamallasi summalla. JOS tavoitteemme $12 200 (10 000 euroa) täyttyy, projekti toteutuu ja jokainen osallistuja voi saada tukisummaansa vastaavan lahjan. MIKÄLI emme saa tavoitesummaa kokoon, osallistujia ei veloiteta eikä projekti toteudu.

K: Miten maksaminen tapahtuu?

V: Kaikkein yksinkertaisinta se on, jos on ostanut esimerkiksi kirjoja Amazon.com-kirjakaupasta, maksamisessa voi hyödyntää samaa käyttötiliä tai sitten luottokorttia.

K: Miksi kirjaprojekti hakee rahoitusta tällä tapaa?

V: Senjan koulu on yhteisöllisesti toteutettu, joten halusimme noudattaa samaa periaatetta myös kirjan kustantamisessa. Tällä tapaa voimme tarjota kirjan mahdollisimman edullisesti kaikille niille riemuruotsin ystäville, jotka ovat olleet mukana luomassa ja tekemässä hauskaa kouluamme.

K: Missä vaiheessa kirjan tekeminen on?

V: Olemme edenneet kirjan valmisteluissa täyttä höyryä ja poimineet mukaan parhaat kommentit ja opetustekstit yli puolentoista vuoden ajalta. Tekeillä on noin 250-sivuinen, 20-vuotiaan helsinkiläisen kuvataiteen opiskelijan Fröken Nadja Anderssonin huippuhienosti kuvittama kovakantinen kirja.

K: Onko kirja saatavissa myös suomalaisissa kirjakaupoissa?

V: Kyllä, kirjan saa syksyllä 2012 sekä suomalaisista kivijalkakirjakaupoista että nettikirjakaupoista, mutta tätä kautta ennakkoon tilaava saa sen ennen muita. Lisäksi voit tällä tapaa olla mukana rahoittamassa ensimmäisen tuhannen kirjan painosta!

K: Onko vastaavia tarjouksia saatavilla muuta kautta?

V: Nämä tarjoukset ovat saatavilla ainoastaan Kickstarterin kautta.

K: Tuleeko Kickstarterissa annettujen summien lisäksi muita kuluja?

V: Ei tule mitään muita kuluja, kaikki käsittelykulut ja postimaksut Suomeen on huomioitu.

K: Mistä tiedän Kickstarter-palvelun olevan luotettava?

V: Kickstarter on maailman johtava joukkorahoitushankkeisiin tarkoitettu sosiaalisen median palvelu. Voit osallistua hyvin mielin, palvelun kautta on toteutettu tuhansia projekteja, toiminta on tarkkaan ohjeistettua ja säädeltyä.

K: Eikö Suomessa ole vastaavaa joukkorahoitusalustaa?

V: Monista maista löytyy joku oma kansallinen joukkorahoitusalusta, mutta Suomessa sellaista ei vielä ole. Olemme Senjan koulussa innokkaita edelläkävijöitä, joten uudenlaisen toteutustavan kokeilu sopii meille mainiosti.

K: Mitä joukkorahoituksella voi tehdä?

Crowdfunding eli joukkorahoitus kuvaa tapaa tehdä yhteistyötä ja saada huomiota henkilöiden tai organisaatioiden hankkeille, joiden rahoittaminen tapahtuu yhdessä keskenään verkostoituvien tahojen avulla, yleensä internetin välityksellä. Joukkorahoitusta on käytetty monissa yhteyksissä katastrofirahoituksesta poliittisiin kampanjoihin, kulttuurihankkeiden ja startup-yritysten rahoittamiseen, elokuvien sekä vapaan lähdekoodin tietokoneohjelmien tuottamiseen.