Luvut yhdestä kymmeneen

Luvut yhdestä kymmeneen

1.

Yksi on ETT. Erittäin helppoa LÄTT SOM EN PLÄTT ja yksinkertaista ENKELT. Mutta joskus yksi on EN, ja EN on myös kataja. Ensimmäinen on FÖRSTA. Voittaja ja ykkösluokkalainen on ETTA. Sitä sun tätä, ETT OCH ANNAT. Yksi kerrallaan, EN OCH EN. Yksin mielin on ENSE ja yksin ENSAM. Yksi kaikkien puolesta, kaikki yhden puolesta EN FÖR ALLA, ALLA FÖR EN. Yksimielisesti ENSTÄMMIGT.

2.

Kaksi on TVÅ ja kakkonen TVÅA. Tupla on DUBBEL, kahtia jaettu TUDELAD ja halki laitettu ITU. Kaksoset ovat TVILLINGAR. Kahdestaan on PÅ TUMANHAND. Kaksimielinen on TVETYDIG. Ei ole vain yhden vika, jos kaksi riitelee DET ÄR INTE ENS FEL NÄR TVÅ TRÄTER. Joskus käy niin, että toinen DEN ANDRA vain niin sanotusti pesee kätensä TVÅR SINA HÄNDER.

3.

Kolme on TRE (ja puutavara on TRÄ). Kolmio on TRIANGEL ja kolmas TREDJE. Kolmasosa on TREDJEDEL, kolmoisvoltti TRIPPELVOLT ja kolmoset TRILLINGAR. Yhtäkkiä on ETT TU TRE. Kolmas kerta toden sanoo TREDJE GÅNGEN GILLT. Kolminaisuus on TREENIGHETEN. Jos sinulla on pieni, keskisuuri ja suuri esine tai ihminen, voit sanoa TRIPP TRAPP TRULL. Pokerissa kolme samaa on TRISS. Kolminkertainen eläköönhuuto oppilaille ETT TREFALDIGT HURRA HURRA HURRA.

4.

Neljä on FYRA, laukaista AVFYRA. Neljäs on FJÄRDE, neljäsosa FJÄRDEDEL, nelinkertainen FYRFALDIG. Neliö on KVADRAT, nelikulma FYRKANT ja suorakulmio REKTANGEL. Pokerissa neljä samaa on FYRS. Neljä vuodenaikaa on FYRA ÅRSTIDER. Neliapila on FYRKLÖVER, nelijalkainen FYRBENT ja neliväripaino FYRFÄRGSTRYCK. Nelinkontin mennään PÅ ALLA FYRA, neliveto on FYRHJULSDRIFT. Kahdenkeskinen keskustelu käydään MELLAN FYRA ÖGON.

5.

Viisi on FEM ja viitonen FEMMA. Viides on FEMTE ja viidesosa FEMTEDEL. Tiesitkö että FEM-sanalla on samat vanhat indoeurooppalaiset juuret kuin FINGER-sanalla? Viiden päivän säätiedotus on FEMDYGNSPROGNOS. Purjevenetyyppi viisvitonen on FEMFEMMA. Tavattoman iso luku on FEMTIELVA. Viisikymppinen voi olla seteli FEMTILAPP tai ikä FEMTIOÅRING. Sehän on sitten aivan eri asia DET ÄR EN HELT ANNAN FEMMA.

6.

Numero kuusi ja seksi ovat SEX, mutta puinen kuusi on GRAN. Kuutonen on SEXA ja kuudes SJÄTTE. 666 on SEXHUNDRASEXTIOSEX ja 660 kuusta on SEXHUNDRASEXTIO GRANAR. Kuudes aisti on SJÄTTE SINNET. Miehen polttarit on SVENSEXA (ja naisen polttarit MÖHIPPA). Suora kuusisylinterinen moottori on RAK SEXA. Namusetä on SNUSKGUBBE, mutta SEXMAN seurakunnan kuudennusmies.

7.

Seitsemän on SJU. Seiska on SJUA ja seitsemäs SJUNDE. Siuntio on SJUNDEÅ. Surujen ja murheiden jälkeen EFTER SJU SORGER OCH ÅTTA BEDRÖVELSER saattaa vielä joutua tilanteeseen, jota ei hallitse PÅ SJU FAMNARS VATTEN. Maailman merillä PÅ DE SJU HAVEN kiusaavat seitsemät kuolemansynnit DE SJU DÖDSSYNDERNA. Valtavan vakuuttava on SJUDUNDRANDE ja SJUTTON lievä kirosana. Seitsenottelu on SJUKAMP ja unikeko SJUSOVARE.

8.

Kahdeksan ja kasi on ÅTTA. Kahdeksas on ÅTTONDE ja kahdeksasosa ÅTTONDEL. Kahdeksankulmainen on ÅTTKANTIG ja kahdeksansivuinen ÅTTASIDIG. Hämähäkillä SPINDEL on kahdeksan jalkaa ÅTTA BEN. Oktaavi on OKTAV ja oktetti OKTETT. Jouluaamun kirkko on JULOTTA, se alkaa monesti kahdeksan maissa VID ÅTTASNÅRET.

9.

Yhdeksän on NIO tai ”NIE”. Ysi on NIA ja yhdeksäs NIONDE. Peruskoulu on yhdeksänvuotinen NIOÅRIG. Ysiluokkalainen GÅR I NIAN. Koulussa saattaa kohdata taiteen yhdeksän muusaa DE NIO MUSERNA. Ennen vanhaan merimiehiä rangaistiin ruoskalla, yhdeksän hännän kissalla DEN NIOSVANSADE KATTEN. Kissalla on yhdeksän elämää KATTEN HAR NIO LIV. Yhdeksän aikaan VID NIOTIDEN pimenee. Silloin yhdeksän kymmenestä NIO AV TIO on jo kotona.

10.

Kymmenen on TIO tai ”TIE” ja kymppi TIA. Kymmenes on TIONDE, kymmenesosa TIONDEL ja kymmenkertainen TIOFALDIG. Jos ei noudata kymmentä käskyä DE TIO BUDORDEN, seuraa rappio DEKADENS? Kymmenen yksikköä on DEKAD. Kymmenen kärjessä on TIO I TOPP! Kymmenottelu on TIOKAMP ja Kymenlaakso KYMMENEDALEN. Kymmenen potenssiin kymmenen on paljon TIO UPPHÖJT TILL TIO ÄR MYCKET. Napakymppi on FULLTRÄFF.

Yksi kommentti artikkeliin ”Luvut yhdestä kymmeneen

  1. Kyllä se minulle sopii, passar mej bra, låt komma bara, anna tulla vaan 🙂

Kommentointi on suljettu.