Poliisihallitus vastasi “juupas-eipäs” joukkorahoituskysymykseen

Poliisihallitus vastasi “juupas-eipäs” joukkorahoituskysymykseen

Poliisihallitus on vastannut joukkorahoituskysymyksessä ja toteaa, että kirjahankkeen rahoitus olisi järjestetty laissa kielletyllä tavalla, jossa kaupankäynti ja rahankeräys voidaan sekoittaa keskenään. “Ihmettelemme tulkintaa. Miten kaupankäynti ja rahankeräys voisivat edes teoriassa sekoittua, kun kyseessä oli kirjojen ennakkotilausten kaupankäynti, eikä vastikkeeton rahankeräys?” sanoo Fröken Senja.

Poliisihallituksen 11.9.2012 vastauksen mukaan Kickstarterin kaltaista joukkorahoitustoimintamallia voi olla mahdollista käyttää, mutta Fröken Senjan kirjahanke ei poliisiylijohtaja Paateron käsityksen mukaan kuitenkaan ollut normaalia tuotemyyntiä, vaan se täytti rahankeräyksen määritelmän.

Poliisihallituksen mukaan myyjän pitää määritellä kiinteä hinta, jota ostaja ei saa ylittää, varojen käyttötarkoitusta ei saa korostaa ja ostajien on selkeästi ymmärrettävä, että he ovat nimenomaan ostamassa tuotetta, eivätkä tukemassa hyvää tarkoitusta.

Poliisihallitus ei kuitenkaan ryhdy jatkotoimenpiteisiin asiassa, koska varoja ei ole otettu vastaan. Fröken Senjan joukkorahoitushanke peruutettiin maanantaina 10.9., kirjat postitettiin lahjana ennakkotilaajille ja rahojen palautusta Kickstarterista ollaan parhaillaan käynnistämässä.

– Olen iloinen siitä, että toimimme varman päälle ja päätimme eilen peruuttaa kampanjan sekä lahjoittaa kirjat ennakkotilaajille. Tämän ansiosta vältymme jatkotoimenpiteiltä.

Tapauksen myötä tulee selväksi, että pelisääntöjä täytyy jatkossa tarkentaa ja joukkorahoitushankkeiden toteuttajien täytyy olla erityisen tarkkana käyttämänsä terminologian kanssa. Merkitykselliseksi päätöksessä ei noussut se, mitä tehtiin, vaan se mitä sanoja käytettiin.

– Kiitämme päätöksestä, pyydämme anteeksi ja kumarramme poliisiylijohtajalle. Olemme pahoillamme siitä, että osuimme harmaalle alueelle. Missään tapauksessa ei ollut tarkoitus olla lähelläkään laittomuuden rajapyykkiä, vaan esitellä joukkorahoitus, joka on maailmalla menestyksekkääksi osoittautunut uusi tapa myydä ja markkinoida tuotteita, sanoo Fröken Senja.

Tekijöiden käsityksen mukaan joukkorahoitus ei ole vastikkeetonta. Se on ennakkotilaus eikä keräys. Kirjaprojekti on kauppaa ja tekijät maksavat kirjoista asianmukaiset verot.

– Kanta on harmillinen ennen kaikkea luovalle alalle ja sen kansainvälistymishankkeille. Suomessa tarvittaisiin joustavia tapoja saada uusia ratkaisuja markkinoille. Innovatiivisuutta, yhteisöllisyyttä, uusien mahdollisuuksien käyttöönottoa, yksilön oma-aloitteisuutta ja talkoohenkeä tulisi kannustaa eikä jarruttaa.

Poliisihallitus lähetti Fröken Senjalle lausuntopyynnön 27.8.12, johon vastattiin 31.8.12. Lausuntopyynnön tavoitteena oli selvittää, onko hankkeessa kyse rahankeräyslain 3 § 1 momentissa tarkoitetusta luvanvaraisesta rahankeräyksestä, vai ehdollisesta kirjan ennakkotilausten myynnistä sekä sitä tukevien tuotteiden ja palveluiden kaupankäynnistä, jolla kirjahanke rahoitetaan.

Joukkorahoitus on jo käytössä laajalti maailmalla, se on uusi tapa markkinoida ja ennakkomyydä tuotteita. Kyseessä on tärkeä tulevaisuuden tapa rahoittaa niin kulttuurihankkeita, innovaatioita kuin jopa uusia yrityksiä.

Kirjat on postitetettu ennakkotilaajille maanantaina 10.9. ja lanseeraustilaisuus on perjantaina 14.9.

Kirja on perjantaista 14.9. lähtien saatavilla useista suomalaisista kirjakaupoista.

Lisätiedot: Asianajaja Pekka Paasonen p. 0400 708 668

Liitteet:

11 kommenttia artikkeliin ”Poliisihallitus vastasi “juupas-eipäs” joukkorahoituskysymykseen

 1. Mua oksettaa tämän maan tapa tukea yritysten toimintaa. Tässäkin tapauksessa olisi vain kannattanut laittaa yhtiö Viroon (lautalla yli ja 3-4 tuntia niin yritys pystyssä ~1000eur tai jopa alle) ja hoitaa toiminta sen kautta. Omistan itse useamman yriksen ja olen vakavasti harkinnut niiden siirtämistä pois täältä, kun tää touhu on tälläistä.

 2. ”Poliisihallituksen mukaan myyjän pitää määritellä kiinteä hinta, jota ostaja ei saa ylittää”

  Tipit hyvästä palvelusta ovat nyt laittomia?

 3. yhdistyksen perustaminenkaan ei ole vaikeaa eikä liiemmälti kallistakaan, yhdistys vois sitten kerätä varoja rahankeruuluvilla

 4. Siis Poliisi tekee lainsäädännöllisiä linjauksia, vaikka nehän eivät kuulu heidän toimivaltaan? Syyteharkintaa ja sitten joku Kalske toteaa, että HÄKKIÄLINNAAVANKILAA!!!

  Toinen asia tietty on, jos olet joku hyvävelijohtaja, niin ei varmana syytetä mistään.

 5. No olisko noilla alle 10 dollarin lahjoituksilla saanut sitten kirjan vai? Ei ainakaan Kickstarterin mukaan.

 6. Ilari, tipit ovat laillisia, mutta niitä ei saa pyytää. Rahankeräyslaki kieltää lahjoitusten pyytämisen, ei niiden vastaanottamisen.

  Tämä on tyypillinen esimerkki laista, joka on säädetty ”väärin”. Siihen on tullut oman aikansa mukaisia oletuksia, jotka eivät enää ole voimassa. Lakia pitää korjata ja äkkiä.

  Kun riittävä määrä ihmisiä ehdottaa lain muutosta, eduskunnan on se käsiteltävä. Tämä voisi olla yksi laki, jonka muuttaminen on joukkoistettava. Avoin ministeriö apuun!

 7. Päivitysilmoitus: Crowd-funding | newshub.fi

Kommentointi on suljettu.