Poliisihallitus vastasi “juupas-eipäs” joukkorahoituskysymykseen

11 syys

Poliisihallitus on vastannut joukkorahoituskysymyksessä ja toteaa, että kirjahankkeen rahoitus olisi järjestetty laissa kielletyllä tavalla, jossa kaupankäynti ja rahankeräys voidaan sekoittaa keskenään. “Ihmettelemme tulkintaa. Miten kaupankäynti ja rahankeräys voisivat edes teoriassa sekoittua, kun kyseessä oli kirjojen ennakkotilausten kaupankäynti, eikä vastikkeeton rahankeräys?” sanoo Fröken Senja.

Poliisihallituksen 11.9.2012 vastauksen mukaan Kickstarterin kaltaista joukkorahoitustoimintamallia voi olla mahdollista käyttää, mutta Fröken Senjan kirjahanke ei poliisiylijohtaja Paateron käsityksen mukaan kuitenkaan ollut normaalia tuotemyyntiä, vaan se täytti rahankeräyksen määritelmän.

Poliisihallituksen mukaan myyjän pitää määritellä kiinteä hinta, jota ostaja ei saa ylittää, varojen käyttötarkoitusta ei saa korostaa ja ostajien on selkeästi ymmärrettävä, että he ovat nimenomaan ostamassa tuotetta, eivätkä tukemassa hyvää tarkoitusta.

Poliisihallitus ei kuitenkaan ryhdy jatkotoimenpiteisiin asiassa, koska varoja ei ole otettu vastaan. Fröken Senjan joukkorahoitushanke peruutettiin maanantaina 10.9., kirjat postitettiin lahjana ennakkotilaajille ja rahojen palautusta Kickstarterista ollaan parhaillaan käynnistämässä.

– Olen iloinen siitä, että toimimme varman päälle ja päätimme eilen peruuttaa kampanjan sekä lahjoittaa kirjat ennakkotilaajille. Tämän ansiosta vältymme jatkotoimenpiteiltä.

Tapauksen myötä tulee selväksi, että pelisääntöjä täytyy jatkossa tarkentaa ja joukkorahoitushankkeiden toteuttajien täytyy olla erityisen tarkkana käyttämänsä terminologian kanssa. Merkitykselliseksi päätöksessä ei noussut se, mitä tehtiin, vaan se mitä sanoja käytettiin.

– Kiitämme päätöksestä, pyydämme anteeksi ja kumarramme poliisiylijohtajalle. Olemme pahoillamme siitä, että osuimme harmaalle alueelle. Missään tapauksessa ei ollut tarkoitus olla lähelläkään laittomuuden rajapyykkiä, vaan esitellä joukkorahoitus, joka on maailmalla menestyksekkääksi osoittautunut uusi tapa myydä ja markkinoida tuotteita, sanoo Fröken Senja.

Tekijöiden käsityksen mukaan joukkorahoitus ei ole vastikkeetonta. Se on ennakkotilaus eikä keräys. Kirjaprojekti on kauppaa ja tekijät maksavat kirjoista asianmukaiset verot.

– Kanta on harmillinen ennen kaikkea luovalle alalle ja sen kansainvälistymishankkeille. Suomessa tarvittaisiin joustavia tapoja saada uusia ratkaisuja markkinoille. Innovatiivisuutta, yhteisöllisyyttä, uusien mahdollisuuksien käyttöönottoa, yksilön oma-aloitteisuutta ja talkoohenkeä tulisi kannustaa eikä jarruttaa.

Poliisihallitus lähetti Fröken Senjalle lausuntopyynnön 27.8.12, johon vastattiin 31.8.12. Lausuntopyynnön tavoitteena oli selvittää, onko hankkeessa kyse rahankeräyslain 3 § 1 momentissa tarkoitetusta luvanvaraisesta rahankeräyksestä, vai ehdollisesta kirjan ennakkotilausten myynnistä sekä sitä tukevien tuotteiden ja palveluiden kaupankäynnistä, jolla kirjahanke rahoitetaan.

Joukkorahoitus on jo käytössä laajalti maailmalla, se on uusi tapa markkinoida ja ennakkomyydä tuotteita. Kyseessä on tärkeä tulevaisuuden tapa rahoittaa niin kulttuurihankkeita, innovaatioita kuin jopa uusia yrityksiä.

Kirjat on postitetettu ennakkotilaajille maanantaina 10.9. ja lanseeraustilaisuus on perjantaina 14.9.

Kirja on perjantaista 14.9. lähtien saatavilla useista suomalaisista kirjakaupoista.

Lisätiedot: Asianajaja Pekka Paasonen p. 0400 708 668

Liitteet:

11 vastausta to “Poliisihallitus vastasi “juupas-eipäs” joukkorahoituskysymykseen”

 1. Yrittäjä 11.9.2012 klo 11:36 #

  Mua oksettaa tämän maan tapa tukea yritysten toimintaa. Tässäkin tapauksessa olisi vain kannattanut laittaa yhtiö Viroon (lautalla yli ja 3-4 tuntia niin yritys pystyssä ~1000eur tai jopa alle) ja hoitaa toiminta sen kautta. Omistan itse useamman yriksen ja olen vakavasti harkinnut niiden siirtämistä pois täältä, kun tää touhu on tälläistä.

 2. Ilari 11.9.2012 klo 12:00 #

  ”Poliisihallituksen mukaan myyjän pitää määritellä kiinteä hinta, jota ostaja ei saa ylittää”

  Tipit hyvästä palvelusta ovat nyt laittomia?

 3. Messias 11.9.2012 klo 12:31 #

  yhdistyksen perustaminenkaan ei ole vaikeaa eikä liiemmälti kallistakaan, yhdistys vois sitten kerätä varoja rahankeruuluvilla

 4. Mikko 11.9.2012 klo 12:56 #

  Siis Poliisi tekee lainsäädännöllisiä linjauksia, vaikka nehän eivät kuulu heidän toimivaltaan? Syyteharkintaa ja sitten joku Kalske toteaa, että HÄKKIÄLINNAAVANKILAA!!!

  Toinen asia tietty on, jos olet joku hyvävelijohtaja, niin ei varmana syytetä mistään.

 5. Aasientuntija 11.9.2012 klo 15:34 #

  No olisko noilla alle 10 dollarin lahjoituksilla saanut sitten kirjan vai? Ei ainakaan Kickstarterin mukaan.

 6. Ville Kuvaaja 12.9.2012 klo 13:19 #

  Ilari, tipit ovat laillisia, mutta niitä ei saa pyytää. Rahankeräyslaki kieltää lahjoitusten pyytämisen, ei niiden vastaanottamisen.

  Tämä on tyypillinen esimerkki laista, joka on säädetty ”väärin”. Siihen on tullut oman aikansa mukaisia oletuksia, jotka eivät enää ole voimassa. Lakia pitää korjata ja äkkiä.

  Kun riittävä määrä ihmisiä ehdottaa lain muutosta, eduskunnan on se käsiteltävä. Tämä voisi olla yksi laki, jonka muuttaminen on joukkoistettava. Avoin ministeriö apuun!

Trackbacks/Pingbacks

 1. Yhteisin rahoin luoviin tuloksiin « smoisala - 11.9.2012

  […] Poliisihallitus vastasi “juupas-eipäs” joukkorahoituskysymykseen […]

 2. Crowd-funding | newshub.fi - 14.9.2012

  […] to the National Police Board the book project was not regular trading, which is defined in the statement as follows: fixed prices must be set alone by the seller, the buyer can’t pay more than the […]

 3. Fröken Senja uusii joukkorahoitushankkeen « Senjaopettaa - 18.10.2012

  […] Opiskelijoista, yrittäjistä ja tutkijoista koostuva Aaltoes-yhteisö pitää joukkorahoitusta tärkeänä kasvuyritysten tulevaisuuden rahoitusmuotona ja vetosi 15.10. Fröken Senjaan joukkorahoitusprojektin uusimiseksi, jotta asiassa saataisiin uusi tulkinta viranomaiselta. Aiempi 22.7.-21.8.12 toteutettu hanke päättyi poliisihallituksen 11.8.12 antamaan kielteiseen tulkintaan. […]

 4. Nyt on aika näyttää taantumalle taivaan merkit « Ajattelun ammattilainen - 31.10.2012

  […] takapajula, että yksi kaikkein innostavimmista ja ketterimmistä uuden ajan rahoitusmuodoista torpataan ikivanhan lakipykälän takia. Joukkorahoituksella yksi jos toinenkin innostunut startup-yrittäjä voisi saada firmansa […]

 5. Senja opettaa, Aladdin puhuu – Ruotsin kieli on hauskassa nosteessa - 8.4.2015

  […] 15 000 seuraajaa. Viime aikoina Senja opettaa sinulle ruotsia-kirja on ollut otsikoissa lähinnä joukkorahoituskohun tiimoilta. Tämän seurauksena kirjaa onkin kutsuttu syksyn kilteimmäksi […]

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: